Sabíes que hi ha balenes a la costa catalana?

Posted on Posted in Naturalesa i medi ambient

Entre els mesos de febrer i juny es produeix a la costa catalana un fenomen extraordinari que, tot i que s’ha reportat des de fa dècades pels pescador de la zona, fins ara era poc conegut. Aquest fenomen és la presència de rorquals comúns, de nom científic Balaenoptera physalus.

El rorqual comú, també anomenat “balena d’aleta”, de 24 metres de longitud, és el segon animal més gran del planeta, només superat per la balena blava. El krill constitueix la seva principal font d’aliment i habita zones pelàgiques, és dir a mar obert però a poca profunditat; en aigües temperades o fredes. Realitza migracions estacionals per a alimentar-se i per a reproduir-se. L’ aspecte és esvelt, amb el morro punxegut i una petita aleta dorsal. Presenta una característica d’asimetria facial: la seva coloració és blanca per la part inferior dreta del cap i negra, per l’esquerra.

En aigües catalanes es pot veure a la primavera, relativament a prop de costa (4-6 milles) on s’alimenta durant la seva migració, ja que els canons submarins de la zona afavoreixen la formació de krill.

Hi ha una associació que es diu EDMAKTUB que desenvolupa el anomenat Projecte Rorqual per a la investigació d’aquest cetaci. Pots trobar més informació sobre les balenes de la costa catalana a la seva web.

Imatge cedida per l’Associació EDMAKTUB